Testissä Sony Reader -lukulaite

Sony ReaderSony Reader Wi-Fi (mallinimi PRS-T1) on japanilaisen elektroniikkajätin elokuussa 2011 esittelemä lukulaite, joka korvasi valmistajan aiemmat mallit (PRS-650 ja PRS-350).

Sony toi alan pioneerina ensimmäiset lukulaitteet suuren yleisön saataville, mutta kilpailu on viime vuosina koventunut. Kuinka Sonyn uutuus pärjää kilpailijoilleen?

Harry Potter -kirjojen ja -elokuvien nosteessa laitteesta lupailtiin alun perin myös yhden Harry Potter -kirjan sisältävää erikoisversiota. J. K. Rowlingin kirjojen maailmaa esittelevän Pottermore-sivuston julkistaminen on kuitenkin venynyt, ja sen myötä lykännyt luultavasti myös Sonyn alkuperäisiä suunnitelmia. Käytössämme oli mallin valkoinen perusversio.

Maailman kevyin lukulaite

Maailman kevyimmäksi lukulaitteeksi mainostettu Reader painaa vain 168 grammaa. Näyttö on halkaisijaltaan 6 tuumaa. Kevyen laitteen kuoret ovat jämäkät, ja taustapuolen silikonimainen pinta ei luista käsissä.

Käyttöliittymä ei yllätä Sonyn aiempien lukulaitteiden käyttäjiä, mutta itse ohjelmisto on täysin uusittu. Sony pyrkii parantamaan Android-käyttöjärjestelmään pohjautuvan ohjelmiston käytettävyyttä säännöllisesti: erityisesti on kiinnitetty huomiota kosketusnäytön herkkyyteen. Ohjelmistopäivitykset voi ladata Sonyn tukisivuilta.

Laitteessa on myös langaton internet-yhteys ja selain, joka mahdollistaa vaikka sähköpostin lukemisen. E-ink-näyttö ei kuitenkaan ole parhaimmillaan grafiikkaa täynnä olevien sivujen selaamiseen.

Paljon ominaisuuksia pienessä koossa

Kirjojen lukeminen laitteella on miellyttävää. Sivunvaihtojen viive on lyhyt, ja käyttö onnistuu myös laitteen alalaidasta löytyvillä painikkeilla. Sonyn tehtaalla on pakattu mukaan myös pieni muovikynä eli stylus, joka on lukemisen kannalta kuitenkin käytännössä tarpeeton.

Kirjoihin lukija voi tehdä myös muistiinpanoja. Tekstiä voi kirjoittaa näytölle avautuvalla näppäimistöllä tai piirtää niitä kynällä tai sormella. Lukulaite mahdollistaa myös Wikipedia- tai Google-haut suoraan kirjasta.

Sonyn omassa kirjakaupassa Reader Storessa myydään tällä hetkellä ainoastaan englanninkielisiä kirjoja Yhdysvaltain ja Kanadan markkinoille. Kotimaisten jälleenmyyjien kirjoja voi kuitenkin lukea laitteella mainiosti, ja samoin onnistuu myös kirjastojen e-kirjojen lainaus.

Uusin Sony Reader on ominaisuuksiinsa nähden kohtuullisen hintainen ja laadukas lukulaite, joka sisältää myös 12 sanakirjaa ja kuulokeliitännän. Perusversiota on saatavana mustana, valkoisena ja punaisena. Laitteen tarkemmat tiedot ja ohjehinnan voi tarkistaa valmistajan tuotesivulta.

PÄIVITYS: Sony on julkaissut elokuussa 2012 uudistetun version lukulaitteestaan mallinimellä Sony Reader PRS-T2.

Lue myös:
E-painoksen kirjat Kobo-lukulaitteisiin
iBookstoren jakelu laajenee

E-kirjan lukulaitteet: vertailu ja valinta
Kobo Touch, haastaja Kanadasta