Elina Sana: Luovutetut – Suomen ihmisluovutukset Gestapolle

Suomen ihmisluovutukset Gestapolle
Elina Sana: Luovutetut – Suomen ihmisluovutukset Gestapolle

Luovutetut kertoo Suomesta jatkosodan aikana Natsi-Saksaan luovutettujen ihmisten ja heidän omaistensa tarinan. Elina Sanan monivuotinen tutkimustyö perustuu luovutettujen ihmisten ja heidän omaistensa haastatteluihin ja mittaviin arkistotutkimuksiin kotimaassa ja ulkomailla.

Teos kertoo, keitä luovutetut olivat, mitä heille tapahtui, miten he joutuivat elämään ja miksi jotkut heistä kuolivat. Journalistinen dokumenttikirja jatkaa ja laajentaa Elina Sanan Kuoleman laiva s/s Hohenhörn -teoksessa avattua vaiettua ja arkaa aihetta.

Ilmestyessään Elina Sanan työn tulokset herättivät Suomessa vilkkaan keskustelun ja saivat myös ulkomaisissa tiedotusvälineissä runsaasti huomiota. Suomen hallitus tilasi selvityksen ihmisluovutuksista emeritusprofessori Heikki Ylikankaalta saatuaan kirjan johdosta tutkimuspyynnön Simon Wiesenthal -keskukselta.

Teoksen johdosta silloinen pääministeri Matti Vanhanen päätti perustuttaa Suomen Kansallisarkiston alaisuuteen laajan akateemisen tutkimushankkeen, joka tarkensi kirjassa kuvattuja tapahtumia edelleen. Teos sai Sadankomitean Rauhanpalkinnon vuonna 2003 ja palkittiin Tieto-Finlandialla vuonna 2004.

Osta: Elisa KirjaEllibsGoogle PlayiTunesKobo

ISBN 978-952-6613-13-0 (EPUB)
Laajuus: 417 sivua

Lue myös: Kuoleman laiva s/s Hohenhörn – Juutalaispakolaisten kohtalo Suomessa