Raine Mäkinen: AIV – nobelisti

Kansikuva
Raine Mäkinen: AIV

Joulukuussa 1945 on kemisti Artturi Ilmari Virtasen elämän suuri hetki. Kaksitoista kertaa hän on ollut ehdolla kemian Nobel-palkinnon saajaksi, mutta tänä iltana Tukholmassa hän saa viimein todistaa, mihin suomalainen tiedemies voi parhaimmillaan yltää.

Juhlaesitelmää varten hän soittaa vielä laboratorioonsa Helsinkiin saadakseen vahvistuksen teorialleen. Miellyttääkseen esimiestään assistentti ilmoittaa Tukholmaan sepitettyjä tuloksia, joita ensimmäinen – ja toistaiseksi ainoa – suomalainen tieteen nobelisti on kiihkeästi odottanut. Niin Virtanen esittelee aikansa tieteen huippujen edessä tuloksia, joiden valheellisuus paljastuu hänelle itselleen vasta kotimaassa.

AIV – nobelisti on Raine Mäkisen taidolla kirjoittama kuvaus särmikkäästä tiedemiehestä, joka kiistämättömien saavutustensa ohella osasi olla säälimätön ja kostonhimoinen lähipiirilleen. Romaani perustuu dokumentoituun aineistoon A. I. Virtasen Nobel-palkinnosta, jonka jälkiaalloissa tapahtui myös inhimillisiä tragedioita.

Osta: Elisa KirjaEllibsGoogle PlayiTunesKobo

ISBN 978-952-6613-15-4 (EPUB)
Laajuus: 123 sivua

– (…) Mutta ajatelkaa nyt mitä todella on tapahtunut ja antakaa anteeksi epätieteellinen liikutukseni! Kahdestoista kerta toden sanoi! Neljäs päivä joulukuuta mie lähen Tukholmaan. Juomaan kahvia ja syömään pullaa. Millaiset terveiset veisin sinne, sanokaa!

Hän kuuli tai oli kuulevinaan jostakin mutinaa ja hänen hyvä tuulensa oli hetkessä poissa.

– Jos jonkun mielestä en ansainnut sitä, niin tulkoon sanomaan suoraan päin naamaa! Ne antoivat sen minulle eikä sille voi kukaan mitään!

Lue myös: Raine Mäkinen: Voin jo paljon paremmin – Tšehov Badenweilerissa