Kobo Touch, haastaja Kanadasta

Kobo TouchKobo on Kanadassa vuonna 2009 toimintansa aloittanut laitevalmistaja, joka on lähtenyt kilpailemaan e-kirjojen markkinoilla isojen pelureiden kuten Amazonin, Barnes & Noblen ja Sonyn kanssa samoilla aseilla.

Laitevalmistajalla on oma e-kirjakauppansa Kobo Books, joka avautuu suoraan lukulaitteesta. Mikään ei kuitenkaan estä käyttämästä Kobo Touchia muualta ostettujen e-kirjojen lukemiseen. Kirjat voi siirtää laitteeseen esimerkiksi Adobe Digital Editions -ohjelmalla.

Kobon suosituin tuote tällä hetkellä on kosketusnäytöllinen Kobo Touch. Ulkomuodoltaan kevyt ja tyylikäs laite aktivoidaan tietokoneella, ja käyttäjätunnus avaa samalla pääsyn lukulaitteesta Kobon e-kirjakauppaan. Ostaminen sujuu myös tavallisella selaimella Kobon sivuilta, jolloin kirjaostokset päivittyvät laitteeseen automaattisesti.

Lukulaitteen lisäksi Kobon kaupasta ostettuja epub-muotoisia kirjoja voi lukea myös pöytätietokonetta ja kannettavia laitteita varten räätälöidyillä sovelluksilla. Lukuohjelmien integrointi on tehty huolellisesti. Yhdellä laitteella aloitetun kirjan lukemista voi jatkaa keskeytyksettä samasta kohdasta vaikka lukuohjelmaa välillä vaihtaisikin.

Kobo on paneutunut sosiaalisen median mahdollisuuksiin toden teolla: esimerkiksi lainauksia luetuista teoksista voi lähettää Facebookiin ja Twitteriin. Lukija saa halutessaan myös virtuaalisia palkintoja lukuharrastuksestaan. Ajatuksena on ehkä ollut kannustaa lukemaan entistä enemmän, mutta pidemmän päälle jatkuva muistuttelu varmasti jakaa lukijoiden mielipiteitä.

Laitteen langattoman internet-yhteyden kautta käyttäjä pääsee liikkumaan kirjakaupan ulkopuolellakin, vaikka itse selain on e-ink-lukulaitteiden tapaan vaatimaton. Kobo onkin hyvin pelkistetty laite: merkittävimpiin lisäominaisuuksiin kuuluu ainoastaan sanakirja ja sudoku-peli. Etupuolelle sijoitetun monitoimipainikkeen ja virtanäppäimen lisäksi kaikki muut toiminnot onnistuvat sujuvasti kosketusnäytön kautta.

Näyttötekniikan osalta Kobo on valinnut ilmeisesti virrankulutuksen pienentämiseksi ratkaisun, jossa laitteen näyttö virkistetään puhtaaksi kuuden sivun välein. Näytölle voi näin jäädä häivähdyksiä aiemmista sivuista, mutta käytännössä niitä ei juuri huomaa. Halutessaan näytönvirkistyksen voi säätää tiheämmäksikin. Akussa riittää virtaa ahkerallekin lukijalle joka tapauksessa muutaman viikon ajaksi.

Kobo Touchin omaa 2 gigatavun muistia voi halutessaan kasvattaa muistikortilla aina 32 gigatavuun saakka, mutta ainakin testilaitteessa muistikortin käyttö ei ollut täysin ongelmatonta. Laitteelta kului huomattavan pitkään muistikortille ladattujen kirjojen tunnistamiseen. Varsinkin paljon kuvia sisältävien kirjojen sivut vaihtuivat verkkaisesti.

Muistikortin käyttöön liittyvää varausta lukuunottamatta Kobo Touch on kuitenkin sympaattinen laite, joka on saanut arvosteluissa paljon myönteistä huomiota. Muun muassa Wired-lehti valitsi vertailussaan Kobo Touchin vuoden 2012 lukulaitteeksi, jolle hävisivät niin Amazon Kindle, B&N Nook kuin Sony Reader.

Laitevalmistaja Kobo on alunperin kanadalainen yhtiö, joka on nykyisin sähköiseen verkkokauppaan erikoistuneen Rakuten Groupin omistuksessa. Japanilainen emoyhtiö omistaa muun muassa Play.comin ja Buy.comin. Nähtäväksi jää, millaiseksi perinteisten kirjakauppakumppaneiden kanssa paljon yhteistyötä tehneen Kobon toiminta muuttuu uuden omistajan myötä.

Suomeen Kobon lukulaitteita ei ainakaan toistaiseksi tuoda, mutta esimerkiksi Saksassa lukulaitetta myydään vain 99 eurolla. Edullisten lukulaitteiden hintaluokassa Kobo Touch edustaa epäilemättä kärkipäätä.

Lue myös:
E-painoksen kirjat Kobo-lukulaitteisiin
iBookstoren jakelu laajenee

Testissä Sony Reader -lukulaite
E-kirjan lukulaitteet, vertailu ja valinta