E-kirjan lukulaitteet: vertailu ja valinta

Amazon Kindle Keyboard -lukulaite Ensimmäistä e-kirjojen lukulaitettaan hankkivalle on tarjolla jo useita kiinnostavia vaihtoehtoja. Ostajan kannattaa vertailla laitteita ennen kaikkea omista lähtökohdistaan: etsinkö monipuolista älypuhelinta tai tablettia, vai tarvitsenko ainoastaan lukemiseen tarkoitetun lukulaitteen?

Lukulaite, tabletti vai älypuhelin

Älypuhelimissa ja tableteissa e-kirjojen lukuohjelmia on tarjolla lukuisia sekä Android- että Applen iOS-käyttöjärjestelmissä. Monilla jälleenmyyjillä on omia ohjelmiaan, mutta saatavilla on myös lukuisia niistä riippumattomia lukuohjelmia.

Varsinaisissa lukulaitteissa ominaisuuksia on vähemmän, mutta lukukokemus muistuttaa enemmän perinteistä kirjaa. Sähköpostin tarkistaminen tai internetin selailu on usein mahdotonta tai ainakin hankalaa. Toisaalta näiden häiriötekijöiden puuttuminen voi olla lukijalle rauhoittavakin kokemus, ainakin se edistää tekstiin keskittymistä.

Lukulaitteiden hinnat

Puhtaasti sähkökirjojen lukemiseen tarkoitettujen laitteiden hinnat ovat laskeneet kasvaneen suosion ja koventuneen kilpailun myötä. Tällä hetkellä alle 200 eurolla saa jo melkoisella varmuudella laadukkaan laitteen. Alle 100 euron hintaluokassa suomalaisella ostajalla ei ole niin paljon valinnanvaraa, ja laatuun kannattaa suhtautua varauksella. Ulkomailta tilaava saa harvoin laitetta olennaisesti halvemmalla arvonlisäveron ja postikulujen jälkeen.

Tabletteja ja älypuhelimia on markkinoilla jo niin runsaasti, että ostajan on hyvä selvittää, mitä kaikkea hän saa korkeamman hinnan vastineeksi. Monipuolista laitetta hankitaan harvoin pelkäksi lukulaitteeksi, sillä käyttäjä pääsee samalla myös pelien, hyötyohjelmien ja ajanvietteen pariin.

LCD-näytöt ja sähköisen musteen näytöt

Älypuhelimissa ja tableteissa käytetään taustavalaistua, värillistä LCD-näyttöä, jonka ansiosta kirjoja voi tarvittaessa lukea toki myös pimeässä. Pitkä lukutuokio voi käydä silmille rasittavaksi, mutta tämä on hyvin yksilöllistä. Omille silmille sopivaa lukukokemusta voi luonnollisesti hakea hyvällä valaisulla ja näytön kirkkautta säätämällä.

Niin sanottua sähköistä mustetta käyttävällä e-ink-näytöllä puolestaan tavoitellaan paperin kaltaista lukukokemusta, joka ei väsytä silmiä. Musta teksti erottuu vaaleanharmaasta taustasta erinomaisesti, mutta lukeminen vaatii aina hyvän valaistuksen. Auringonvalossa e-ink-näytön teksti erottuu LCD-näyttöä paremmin. Värilliset, sähköistä mustetta käyttävät laitteet ovat vasta kehitteillä – kuluttajan saatavilla ne ovat aikaisintaan muutaman vuoden päästä.

Kosketusnäyttö

Kosketusnäyttö on itsestäänselvyys älypuhelimissa ja tableteissa, mutta se on saanut nopeasti jalansijaa myös e-ink-näytöissä. Sivua käännetään kevyellä hipaisulla. Joissakin laitteissa sivua voi kääntää myös erillisillä näppäimillä. Käytettävyyden kannalta tämä on lähinnä makukysymys – kokeile erilaisia laitteita tilaisuuden tullen.

Lukulaitteen muisti

Muistilla tarkoitetaan tässä laitteen tallennustilaa. Yleensä lukulaitteessa on tallennustilaa vähintään 1–2 gigatavun verran, joka riittää helposti jo yli 1 000 kirjan kotikirjastoon. Ehkä voit miettiä, kuinka monta kirjaa luet vuodessa – kuinka paljon todella tarvitset tilaa? Musiikin ja kuvien tallentaminen samalle laitteelle kaventaa tilaa nopeasti, joten monipuolisemmasta käytöstä kiinnostuneen kannattaa harkita muistikortillisen lukulaitteen hankkimista. Älypuhelimissa ja tableteissa tallennustilaa on käytettävissä huomattavasti enemmän.

E-kirjojen tiedostomuodot

Suomessa varsinaisten e-kirjojen yleisin tiedostomuoto on epub, joka mahdollistaa kirjan lukemisen kaiken kokoisilla näytöillä. Isompien PDF-tiedostojen lukeminen varsinkin pienillä näytöillä on usein hankalaa, ellei mahdotonta. Amazonin Kindle-lukulaite käyttää omaa mobi-tiedostomuotoaan, mutta suomenkielisten kirjojen valikoima Amazon.comissa on toistaiseksi olematon.

Lukulaitteen internet-yhteys

Kirjojen lataamiseen laitteeseen riittää useimmiten USB-yhteys kotitietokoneeseen, mutta yhä useampi jälleenmyyjä tarjoaa suoraa yhteyttä lukulaitteesta jälleenmyyjän kauppaan. Sen vuoksi laitteessa on hyvä olla WLAN (WiFi) -valmius, jonka ansiosta kirjojen hankkiminen ja lataaminen onnistuu mutkattomasti. Langattoman internet-yhteyden avulla on mahdollista ladata myös ilmaisia e-kirjoja suoraan niitä tarjoavilta sivuilta.

E-kirjat suomeksi ja englanniksi

Kotimaisten e-kirjojen valikoima laajenee kaiken aikaa. Hankitun lukulaitteen yhteensopivuus kannattaa varmistaa laitteen myyjältä ja tarvittessa kirjojen jälleenmyyjältä. Tutustu huolellisesti jälleenmyyjien ohjeisiin ja kerro heille kokemuksistasi: kaikilla kotimaisten e-kirjojen myyjillä on varmasti tahtoa kehittää palvelua palautteen perusteella.

Amazonin valmistama ja myymä Kindle voi olla valintasi, jos luet etupäässä englanninkielisiä kirjoja.

Toimiiko Kindle Suomessa? Kyllä toimii, mutta aivan kaikki kirjat ja erikoistarjoukset eivät ole suomalaisen lukijan saatavilla: myyjä on voinut asettaa tuotteen myynnille maantieteellisiä rajoituksia. Mielenkiintoisia kirjoja yli miljoonan kirjan valikoimassa riittää varmasti jokaiselle. Ota kuitenkin huomioon, että useimmat värinäytöllisen Kindle Fire -tabletin palvelut eivät ole tarjolla Yhdysvaltojen ulkopuolella, vaikka onnistuisit laitteen Suomeen tuomaankin.

Monelle lukijalle Kindle on ensimmäinen askel e-kirjojen maailmaan. Tutustuminen ei vaadi edes lukulaitteen hankkimista, sillä Amazonin myymiä e-kirjoja voi lukea myös kotitietokoneelle ja tabletteihin asennettavilla Kindle-lukuohjelmilla. Hankkimasi kirjat on tallennettu Amazonin palvelimille ja luettavissa kaikilla käyttöön ottamillasi Kindle-ohjelmilla. Muiden valmistajien laitteisiin Amazonin kirjoja ei voi kuitenkaan siirtää.

Lue myös:

E-painoksen kirjat Kobo-lukulaitteisiin
iBookstoren jakelu laajenee

Testissä Sony Reader -lukulaite
Kobo Touch, haastaja Kanadasta